Merak Edilenler: Suyun Üstündeki Mavi Işık

Tropikal Suları Aydınlatan PLANKTON
Muhakkak bir internet sayfasında görmüşsünüzdür. Doğa resimlerine bakarken karşınıza çıkmıştır. Suyun üstünde parlayan masmavi bir ışık topluluğu. Peki ne olduğunu hiç merak ettiniz mi? Bu muhteşem görüntü nasıl meydana geliyor. Suya mavi ışık veren canlı mi?

Cevabı ise çok basit. Evet o masmavi hayranlığı yaratan bir canlı. Hatta algler desek daha doğru olur. Bu garip canlı Ornithocercus magnificus(yazması bile zor) adıyla sınıflandırılmış bir fitoplankton cinsi ve Ateş renkli algler(dinofegellar) olarak bilinen takıma aitler. Harward Universitesi’nde Woodland Hastings liderliğindeki ekip, bu alglerin hücre zarındaki özel bir kanalın elektriksel uyarılara yanıt verdiğini gösterdi. 
Ekip Lideri: Woodland Hastings
Ekip, kısa bir süre önce Ulusal Bilimler Akademisi Tutanakları’nda yayımlanan bir çalışmasında, ateş renkli alglerin yapısındaki kanalların sadece artı(+) yüklü parçacıkların geçmesine izin verdiğini açıkladı. Kısacası bu mükemmel güzellikteki ışık hüzmesi planktonların(ateş renkli algler) oksijen karşısında gösterdikleri reaksiyondur.

Veee mükemmel olduklarını söylemiş miydim😍😍??


Yorumlar