Geleneklerimiz: Kırmızı Kurdele🎀

KIRMIZI KURDELE

Neredeyse herkes bilir eskiden gelen bir Türk geleneğidir. Yeni evlenecek olan kadının beline bağlanır. Peki geline kurdele bağlamanın gerçek anlamı ne?
 
Çok eskilere dayanan bir hikayesi var bu kurdelenin. Aslında bir semboldür yeni evlenecek kızın bakireliğini temsil eder. Baba yada büyük abi takar beline kızın kurdeleyi. Evin erkeğinden damada şerefli bir şekilde teslim edilir. Gurur kaynağıdır kırmızı kurdele baba için. Gelinin namusu artık damada geçmiştir. Sadece damat o kurdeleyi açabilir ve namus yeni sahibine damada geçer. Kadını ikiye böler bu kurdele belden yukarısı ve belden aşağısı. Ataerkil (erkek otoritesine dayanan bir tür toplumsal örgütlenme düzeni) kültürlerde kadının belden aşağısı ile ilgilendikleri de aşikâr.
Eskiden eğer kız evden kaçar ise o kıza düğün yapılmaz; yapılsa bile kırmızı kurdele bağlanmaz. Çünkü evden kaçmak bekaretini kaybetmek anlamına gelir. 
    Peki gelelim bu yazıdan sonra kendimize sormamız gereken sorulara ‘Kadının namusunu 1.5 metrelik kırmızı kurdeleye sığdırdık. Kurdeleyi takamayınca kadına, utançtan milletin yüzüne bakamadık. Peki erkeğin namusu hani? Erkeğin namusunu gösteren sembol nerede? Namus deyince akla bir tek kadın mı gelir?... gibi bir sürü soru sormalıyız kendimize

Yorumlar